Finalistes Zuid

Om de twee jaar ontvangt een vrouwelijke onderneemster uit een land waar Trias actief is de WOMED Award Zuid. Op die manier moedigen Vrouwennet vzw en Trias onderneemsters aan om in zichzelf te geloven en geven ze een boost aan hun onderneming. 15 mei 2024 verkiezen we een onderneemster uit de Filipijnen.

Trias WOMED Award

In 2024 zoeken we de straffe, Filipijnse onderneemster die de WOMED Award Zuid zal ontvangen.

Waarom in de Filipijnen? Mannen verdienen er aanzienlijk meer dan vrouwen. Daardoor kunnen vrouwen moeilijker zelfstandig zijn. En daar willen we samen verandering in brengen met vrouwelijke rolmodellen en de WOMED Award Zuid.

68 vrouwen schreven zich in voor de WOMED Award. De vorige winnares uit Oeganda, Doreen Nsasiirwe, inspireerde hen tijdens een bijeenkomst met haar verhaal. Want ondernemen, dat is ook kennis delen en netwerken over grenzen heen. Momenteel zijn er 15 halve finalistes: jonge en oude onderneemsters, op het platteland en in de stad … Uit die diverse groep selecteert de jury 3 onderneemsters.

Voorzitster Gudrun Verschuere bezoekt in 2024 de bedrijven van de 3 finalistes in de Filipijnen. Dat doet ze samen met Mieke Vandromme, die ooit het IT-bedrijf Gamma Solutions oprichtte en dus alles weet over vrouwelijk ondernemerschap. In mei 2024 komen de finalistes naar België en kom je te weten wie de winnares is.

Finalistes Womed Award Zuid - vorige editie

Joy Mary Lwanga startte in 2010 het bedrijf Shalom Organic Farm Limited. Toen ze in 2004 weduwe werd en verantwoordelijk werd voor het inkomen van haar familie, besloot ze een ecologische boerderij te beginnen. Ze teelt biologische groenten en fruit, heeft vee en kippen en focust hierbij op het behoud van lokale ecosystemen. Haar bedrijf werkt samen met vrouwelijke landbouwers. Joy ondersteunt deze vrouwen door hen enerzijds een goede prijs voor hun producten te betalen en anderzijds door hen nieuwe vaardigheden voor een betere productie aan te leren.

Doreen Jean Nsasiirwe startte in 2009 haar bedrijf Westlink Delicacy Api Group Limited, een agribusiness, actief in de bijensector. Het paradepaardje van Westlink Delicacy Api Group Limited is ‘Kisoro Pure Honey’. Kisoro is een regio gelegen op grootte hoogte in het westen van Oeganda. Doreen koopt hier met haar bedrijf honing van lokale imkers en imkercoöperaties uit Kisoro. Doreen steunt de imkers in Kisoro, aan wie ze een goede prijs betaalt voor hun honing. Daarnaast zorgt ze ook voor werkgelegenheid voor heel wat anderen in de waardeketen, zoals in de productie en de verkoop.

Sandra Ejang staat aan het hoofd van Western Silk Road Limited. Western Silk Road Limited werkt samen met gezinnen op het platteland die bijenkasten houden en hun honing verkopen aan Sandra en haar bedrijf om hun inkomen te verhogen. Ze kunnen via Sandra bovendien een renteloze lening krijgen voor de aankoop van extra materiaal. Daarnaast ondersteunt Western Silk Road Limited de bijenhouders met technisch advies over de bijenteelt. De honing die Sandra aankoopt is te vinden in verschillende winkels in Oeganda, in supermarkten én in hun eigen bedrijfswinkel in Kampala.

Trias WOMED Award 2

Wat doet Trias?

Trias is een internationale ngo die ondernemers wereldwijd versterkt met bedrijfsadvies, opleidingen of financiële ondersteuning.